5 SEBAB BERAT BADAN ANDA SEMAKIN BERTAMBAH DI TEMPAT KERJA

Kerja meja adalah salah satu penyebab terbesar yang membuat anda mendapat berat badan. Perkara terburuk yang boleh dilakukan oleh pekerja pejabat ialah duduk berjam-jam bekerja di meja tanpa bergerak. Bukan sahaja ia memberi kesan buruk badan malah untuk kesihatan juga. Di antara semua sebab-sebab yang tidak sihat tentang kerja meja, berikut adalah 5 sebab utama anda mendapatkan penambahan berat badan di tempat kerja.


1.Makan untuk berseronok walau sudah kenyang
Walaupun anda mungkin telah makan, rakan sekerja anda menawarkan untuk berkongsi makanan. Ia juga boleh menjadi majlis khas seperti ulang tahun pekerja dan terdapat beberapa barang yang mengalir di sekelilingnya. Makanan ringan yang berterusan di tempat kerja menjadi kebiasaan yang membuatkan anda bertambah berat. Belajar untuk mengatakan tidak atau mula menyimpan gula-gula dan barang-barang manis di dalam balang supaya anda kurang digoda untuk mencapai satu.
offering donuts to eat

Image Source: www.sturdrinks.eu

2.Anda tidak hiraukan apa yang anda makan
Walaupun anda merancang rutin diet yang sihat yang termasuk makan tengah hari yang sihat tetapi apabila anda mula bekerja dan melewati masa makan tengah hari, kelaparan anda membuatkan anda makan apa sahaja. Sebelum anda tahu, anda sedang menikmati pizza dan memutuskan bahawa rancangan kesihatan anda boleh ditangguhkan selama satu hari lagi.

Apa yang perlu anda lakukan ialah membuat senarai semak semua perkara yang anda makan pada minggu ini. Ini membantu anda mengesan apabila diet anda terganggu dan membentuk strategi menentangnya. Bawa beberapa makanan ringan yang sihat dengan anda supaya dapat menghilangkan rasa lapar buat sementara waktu.
Eating pizza together

Image Source: www.picdn.net

3.Cahaya dan suhu bilik menaikkan selera makan anda
Penyelidikan telah mendapati bahawa bilik yang redup boleh meningkatkan selera makan. Pencahayaan di dalam bilik mempengaruhi keinginan untuk makan lebih banyak apabila gelap dan kurang cahaya. Ini berlaku untuk suhu bilik juga.
looking at computer screen in dark

Image Source: www.picdn.net

4.Kerja lebih masa
Apabila anda bekerja lebih masa dan berjam-jam dapat membuat anda melepaskan senaman. Kekurangan tidur juga  dapat mengakibatkan ketida seimbangan hormon yang dapat membuat Anda lapar setiap saat. Jika anda tidak mempunyai masa untuk bersenam, gunakan aktiviti fizikal anda untuk melakukan aktiviti seperti menggunakan tangga dan bukannya lif. Dapatkan tidur yang cukup kerana apabila anda melakukannya, ia boleh menyumbang kepada penurunan berat badan yang berkesan.

Working after hours

Image Source: www.alluremedia.com.au

5.Stress dan deadlines menyebabkan anda tertekan

Stres yang berterusan di tempat kerja adalah punca besar untuk penambahan berat badan. Apabila tahap tekanan anda meningkat, ia juga boleh meningkatkan tahap hormon yang dipanggil kortison yang mencetuskan keinginan untuk makanan berlemak dan gula. Anda memerlukan aktiviti fizikal dan tidur untuk menghilangkan stres. Makanan tidak boleh menyelesaikan masalah anda. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi tekanan dan hakikat mengapa anda mendapat berat badan di tempat kerja. Latihan pernafasan, yoga dan meditasi boleh banyak membantu.

Using stairs

Image Source: www.listice.com