PEDANG LAGENDA “EXCALIBUR” DIJUMPAI OLEH BUDAK PEREMPUAN BERUSIA 7 TAHUN..

Ini adalah Matilda Jones yang berusia 7 tahun, dan dia telah menjumpai “Excalibur”, pedang legenda, di tasik yang sama di mana ia dibuang menurut mitos King Arthur:

Image: SWNS.com

Matilda sedang mendayung di Dozmary Pool, di Cornwall, bersama ayahnya Paul ketika dia terjumpa pedang logam panjang 4ft.

Image: SWNS.com

Kebetulan, ayahnya hanya memberitahu Matilda dan kakaknya tentang legenda King Arthur sebelum penemuan pedang tersebut semasa percutian enam hari di Cornwall.

“Ia adalah hari yang panas dan Matilda bertanya sama ada kami boleh pergi untuk mendayung,” kata Jones kepada The Star. “Dia dapat melihat pedang tersebut dari kedalaman paras pinggang.”

“Saya memberitahu dia supaya tidak menjadi bodoh, tetapi apabila saya melihat ke bawah, saya menyedari bahawa ia adalah pedang. Ia berada di bahagian bawah tasik.”

Image: SWNS.com

Menurut legenda, Sir Bedivere melemparkan Excalibur ke dalam Dozmary Pool selepas Pertempuran Camlann, tempat King Arthur meninggal dunia. Sama seperti dia melemparkan pedang ke dalam tasik, lengannya naik ke permukaan untuk merebutnya dan hilang kembali ke dalam air.

Image: SWNS.com

Dozmary Pool juga merupakan rumah Lady of the Lake, di mana King Arthur sewaktu muda keluar untuk mendapatkan Excalibur.

Jones menganggap pedang berusia sekitar 20-30 tahun dan mungkin dari prop filem lama.